0512 78 58 87 info@jkd.nl

Inductie en Keramisch

Omdat er over 30 jaar in principe niet meer mag worden gekookt op gas worden keukens steeds meer met elektrische kookplaat geleverd. Daarbij kun je kiezen uit twee soorten. Inductie en Keramisch. We zetten het even voor je op een rij.

Inductie

De pannen worden bij een inductie kookplaat verwarmd door een magnetisch veld. De ijzerdeeltjes in de bodem van de pan trillen wat zorgt voor hitte in de pan. Als je de inductieplaat inschakelt dan verwarmt de pan meteen. Omdat inductie de pan verhit en niet de plaat is dit een veilige manier van koken voor kinderen en mensen die wel eens vergeten om de plaat uit te zetten. Je hebt voor het koken met inductie speciale pannen nodig met een vlakke bodem. Je moet hiervoor dus nieuwe pannen aanschaffen en kunt niet je oude pannen gebruiken.

Keramisch

Een keramische kookplaat werkt met infraroodstraling en verwarmingselementen. Als die op temperatuur zijn is de pan aan de beurt. Je kunt de pan erop zetten zodra de elementen rood zijn, dit heeft een paar minuten tijd nodig. Check hierbij ook of de bodem van de pan nog vlak is en kies bij voorkeur pannen met een dikke bodem. Een keramische kookplaat gebruikt veel energie om op te warmen.